dissabte, 29 de setembre del 2012

SUC ROIG DE TONYINA


Ja s'ha donat en este blog la recepta del Suc Roig, i hui anem a preparar-ho amb algunes variants sobre l'anterior i canviant rap per uns trossos de tonyina que he aconseguit.

Per a 4 persones.

600 g de tonyina
2 creïlles
1 bossa de cloïsses
3 tomaques
3 ñoras
Un ramellet de jolivert
8 gambons
3 dents d’all
Oli
Farina
Sal

Per al caldo

1 kg de morralla (millor si hi ha algun cap de rap)
2 porros
2 tomaques
2 fulles de llorer
2 carlotes
Un paperet de safrà
½ cabeça d'alls.

Preparar un caldo tallant per la mitat horitzontal les tomaques, els d'alls. Pelar i trossejar porros i carlotes. En una cassola sofregir la verdura i després afegir la moralla, donar-li unes voltes i abocar 2 litres d'aigua, un pessic de sal i el llorer. Quan alce el bull, desespumar i afegir el safrà. Deixar coure màxim 20 minuts. Colar el caldo i reservar.

Una de les coses que primer hem de fer és netejar, tallar i salar la tonyina. Les cloïsses les posarem en aigua salada i la refredarem amb prou glaçons de gel a fi que solten l'arena. Deixar-les així almenys 1 hora. Posar farina en un plat i arrebossar lleugerament els trossos de tonyina. Sofregir les nyores i els gambones i retirar. En el mateix oli sofregir a penes els trossos de tonyina i reservar també. (La tonyina és molt seca per tant, no convé que ens passem molt) . És possible que ja no ens quede oli pel que, si en fa falta, afegirem un poc mes i sofregir les tomaques ratllades. En el morter picarem les nyores, els alls i el jolivert i ho afegirem a la tomaca. Col·locarem en la cassola els trossos de tonyina i afegirem prou caldo com per a cobrir-ho (depenent de com siga d'ampla la cassola, probablement amb 1 litre tingueu prou) . Pelar les creïlles i trencar-les (no tallarles) en trossos xicotets. Quan el caldo comence a bullir, afegir-les i corregir de sal. Deixar coure uns 10 minuts Repartir els gambons per damunt i un minut abans d'apagar, tirar les cloïsses. Una bona llesca de pa i a xuplar-se els dits.