diumenge, 23 de gener del 2011

PATONETS

Hui en dia, afortunadament, podem trobar tot tipus d'aliment en qualsevol època de l'any, però açò no ha sigut sempre així. Fa alguns anys, especialment en les zones rurals, l'existència de grans superfícies comercials, hipermercats, carnisseries o pescateries, no era ni tan sols imaginable. Els pobles, i no en tots, tenien una xicoteta botiga, prou desabastida, on trobar productes de primera necessitat. Si a això li ajuntem el fet que en molts casos, l'existència de dificultats econòmiques era més que evident, comprendrem la importància que la tradicional matança del porc tenia per les nostres terres. Arribats els mesos freds de l'hivern pràcticament cada família procedia a la matança d'eixe porc que havien estant engreixant des del mes de juny anterior i era molt freqüent sentir-se els crits del porc quan era degollat sobre la taula de matança i arreplegada la seua sang per a l'elaboració d'embotits. Igual que ocorre amb la tonyina en la mar, del porc s'aprofita pràcticament tot, prova d'això és la recepta de hui, en la que amb allò tan simple com els patonets, prepararem un suculent plat.

Per a 4 persones podríem fer:

12 patonets
3 cebes
Un grapat gran d'orenga
3 fulles de llorer
3 tomaques madures
1 got de vi negre
½ litre de caldo de carn

Quan anem a comprar els patonets, li demanarem al carnisser que les talle al llarg per la mitat. Llavar-los bé i cremar els possibles pèls que puguen tindre. Posar-los a bullir en una olla amb aigua freda, el llorer i sal fins que estiguen cuits (en un hora crec que hi haurà prou) i anar desespumant per a netejar impureses. Mentres, preparar una picada en una altra olla, sofregint la ceba ben picada, les tomaques pelades i triturades i l'orenga. Quan estiga tot bén sofregit afegir els patonets i cobrir-los amb el vi negre i el caldo de carn, rectificar de sal i deixar coure uns 20 minuts més aproximadament.

Per a aquells que no podeu dedicar-li molt de temps a la recepta, també podeu utilitzar l'olla ràpida (express). En este cas posar en la dita olla els patonets junt amb les fulles de llorer i la sal però sense tapar. Quan comence a bullir, desespumar. Després posar la tapa i quan escolteu el xiulet de pressió comptar 45 minuts. Ací si que ens farà falta un vinet negre amb cos.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

molt senzilla i molt bona aquesta recepta...la veritat és que les que conec jo són guisats més contundents...els hauré de provar així, segur que son més lleugerets !! :-)

Àngel ha dit...

Una recepta molt bona.