Google+ Followers

dijous, 6 de gener de 2011

CASCA

I si després dels excessos culinaris que hem tingut durant estes festes encara vos queda embafe per a més dolç, vos vaig a proposar un que fins no fa molts anys, preníem per ací durant la festa de Reis. Es tracta d'un dolç autòcton d'origen, sens dubte, morisc i amb ingredients principals que venen a ser els pilars bàsics de la rebosteria popular del nostre poble i que són ametles, mel o dolç de moniato i oli. M'estic referint a la casca. Desafortunadament, este dolç tradicional valencià, entenc que per raons econòmiques i de moda, està sent reemplaçat pel Tortell de Reis, d'origen probablement francés. La recepta que a continuació vos presente és una més. És obvi dir que si furgueu pels receptaris populars podreu trobar altres diferents

Ens farà falta.

½ kg de dolç de moniato
½ kg de sucre
½ kg d'ametla mòlta
100 g de sucre glass
Ratlladura de mitja llima
Un poc de canella mòlta
1 ou

Calfar poc menys d'1/2 got d'aigua a foc lent i diluir el sucre en ell, removent contínuament. Retirar del foc i anar afegint, a poc a poc, l'ametla mòlta, la canella i la ratlladura de llima, remenant amb una cullera de fusta fins a aconseguir una massa homogènia que deixarem refredar. Fer 2 boles iguals, col·locar una d'elles sobre una safata de forn amb paper antiadherent i aplanar-la fins a donar-li forma circular i quede de ½ cm de grossària. Amb un godet o copa de reduïda grandària (uns 5 cm. de diàmetre), li farem un forat en el centre. És el moment de repartir el dolç de moniato per damunt. Repetir l'operació en un plat amb l'altra bola i deixar-la de la mateixa grandària que la primera ja que la col·locarem damunt d'esta, a manera de tapa. Es tanquen les juntes i es fica en el forn precalfat a 180º durant 20 minuts. Mentrestant, muntarem la clara a punt de neu i li afegirem el sucre glass com si de merenga es tractarà. Una vegada tret del forn, ho deixarem refredar, ho untarem tot amb la merenga i deixarem a temperatura ambient. És una bomba calorífica però si mengeu poc i després doneu un bon passeig……

1 comentari:

pepa guardiola ha dit...

Que bona! Avui de postre, aquí a ma casa del Montgó, hem menjat casca del dia de Reis, la va portar Felip de Xaló. Encara que no és exactament igual que la de Xàbia. Ma mare enseguida ho ha dit: "nosaltres no la féiem així, però no me'n recorde com era". Ara ja ho sé com la feien, gràcies a tu. Només un detall, a vegades li posaven trossets de fruita escarxada. Feliç i dolç 2011