He de reconéixer que la ratja sempre m'ha agradat. Es tracta d'un peix blanc de carn molt interessant ja que és de baix contingut gras i aporta tots els aminoàcids essencials. La seua textura gelatinosa i el fet de no presentar espines la fa aconsellable per a anar introduint els xiquets en el noble art de menjar peix. Cal anar amb atenció a l'hora de comprar-la ja que a vegades desprén un cert olor d'amoníac. La podem trobar sencera o ja pelada i trossejada, fresca o congelada. Més avant aniré incloent algunes receptes amb ratja (arrebossada, amb tomaca, al pebre roig, amb all i pebre etc) però hui em conformaré que la proveu en paella.
Com sempre, per a 4 persones.
3 ales de ratja (1/2 kg aproximadament)
8 alls tendres
2 carxofes
2 nyores
2 tomaques
1,5 litres de caldo de peix
Un manollet de jolivert
Oli
Sal
Salar i tallar les ales en trossos no molt grans. Netejar i tallar els alls i les carxofes. Col·locar estes últimes en un bol amb aigua i unes gotes de llima per a què no es facen negres. Pelar i picar les tomaques. Tirar oli en la paella i sofregir les ñyores. Retirar i en el mateix oli sofregir lleugerament els trossos de ratja. Reservar. Continuem amb els alls i la carxofa. Mentrestant, en el got de la batedora preparar una salmoreta amb la nyora fregida, la tomaca i el jolivert. Quan la verdura estiga sofregida, afegir el contingut del got i donar-li unes voltes. Tirar l'arròs, remoure i 2 minuts després regar amb el caldo de peix bullint. Rectificar de sal i deixar coure uns 5 minuts, després repartir els trossos de ratja reservats i deixar 5 minuts mes, abaixar el foc i continuem fins que s'asseque el caldo. (altres 7 u 8 minuts). És el moment d'apagar el foc i deixar reposar un poc mentres fem la tertúlia junt amb una cerveceta freda. Bon profit.
Com sempre, per a 4 persones.
3 ales de ratja (1/2 kg aproximadament)
8 alls tendres
2 carxofes
2 nyores
2 tomaques
1,5 litres de caldo de peix
Un manollet de jolivert
Oli
Sal
Salar i tallar les ales en trossos no molt grans. Netejar i tallar els alls i les carxofes. Col·locar estes últimes en un bol amb aigua i unes gotes de llima per a què no es facen negres. Pelar i picar les tomaques. Tirar oli en la paella i sofregir les ñyores. Retirar i en el mateix oli sofregir lleugerament els trossos de ratja. Reservar. Continuem amb els alls i la carxofa. Mentrestant, en el got de la batedora preparar una salmoreta amb la nyora fregida, la tomaca i el jolivert. Quan la verdura estiga sofregida, afegir el contingut del got i donar-li unes voltes. Tirar l'arròs, remoure i 2 minuts després regar amb el caldo de peix bullint. Rectificar de sal i deixar coure uns 5 minuts, després repartir els trossos de ratja reservats i deixar 5 minuts mes, abaixar el foc i continuem fins que s'asseque el caldo. (altres 7 u 8 minuts). És el moment d'apagar el foc i deixar reposar un poc mentres fem la tertúlia junt amb una cerveceta freda. Bon profit.
3 comentaris:
Al nord de la Costa Brava en diuen clavellada, ja se sap que amb això dels peixos a cada lloc sovint tenen una nomenclatura pròpia.
A mi m'agrada molt i sovint en compro ja que, com bé apuntes, admet moltes combinacions possibles. Aquesta paella ha d'estar boníssima.
Salut.
a mi també m'agrada molt...però la fem amb patates...l'haure de provar amb arròs.
Boníssima!!!
És la segona vegada que la faig i no n'ha sobrat gens ni miqueta.
Crec que m'ha sobrat una miqueta de brou i que he fet una mica massa arròs pel tamany de paella que tenia, a mi m'agrda que l'arròs quede senceret i "fregit".
Al meu bloc la prova.
Salutacions.
Publica un comentari a l'entrada