dissabte, 28 de febrer del 2009

POLLASTRE ROSTIT

Fa anys, especialment en els de la postguerra, els ingressos familiars provenien de la sort de les collites. Per a garantir-se l'abastiment, la majoria de les famílies tenien en la seua pròpia casa, pollastres, gallines, conills i qui podia, criava un porc que posteriorment matava amb ajuda dels veïns. La recepta de hui serà una espècie d'homenatge a eixa època ja que utilitzarem ingredients bàsics com són, ceba, tomaca i rovellones per a preparar un pollastre exquisit.

Ens farà falta:

1 Pollastre trossejat (si es preferix es pot comprar només cuixes)
Rovellons i/o xampinyons (si no és temporada de rovellons, poden ser en conserva)
2 Cebes
½ cabeça d'alls
4 fulles de llorer
Anou Moscada
Pebre negre mòlt
½ pot de tomaca trossejada
Jolivert
Oli de oliva
Sal



Trossejar i salar el pollastre. En una cassola de fang gran sofregir-ho. Quan comence a estar daurat afegir la ceba tallada en quarts i poc després els xampinyons o rovellons i donar-los un parell de voltes a tot. Afegir les fulles de llorer i els alls tallats per la mitat al llarg. Tirem anou moscada i un poc de pebre negre mòlt. Escórrer el caldo de mig pot de tomaca trossejada, sal i una picada de jolivert i tirar-ho tot dins. Deixar-ho coure a foc lent fins que es reduïsca el caldo que anira soltant i quede només oli. Si veiem que s'apega, moure la cassola amb atenció de no cremar-nos, però no ficar la paleta perquè pot desfer-se la carn.

dissabte, 21 de febrer del 2009

ARROS CALDOS AMB RAP

El rap és un peix d'aspecte desagradable però de carn ferma i gustosa que habita aigües de l'Atlàntic i també del Mediterrani. Gastronomicamente parlant, podem dir que hi ha mil formes de cuinar-ho: al forn, en guisat, alangostat, a la planxa etc, però hui vos presente una recepta que els nostres amics i seguidors del blog, Ana i Felipe de Guardarmar del Segura ens han fet arribar i en el que ens comenten que el rap, actualment molt apreciat en la cuina Mediterrània per les seues grans possibilitats culinàries, va ser una espècie que en els anys 60 era rebutjat pels pescadors, igual que ocorria amb les galeres, particularment en el seu poble, ja que no eren valorats pels consumidors, i no hi havia possibilitat de venda ni para als clients directes ni per als majoristes. Passem a detallar la preparació i els ingredients d'este plat:

1 Rap sencer
300 g arròs
1/2 pimentó roig
1/2 pimentó verd
1 o 2 cebes segons grandària,
1 tomaca triturada
3 litres d'aigua
½ culleradeta pebre roig dolç
50 g pésols
2 carxofes (Opcional)
12 Cloïsses

Dir-li al pescater que ens netege el rap, separant el cap de la cua i partint la primera en dos. Es posa a bullir l'aigua en una olla. En una paella a banda se sofrigen els pimentons a trossos molt xicotets fins que estiguen daurats, continuem amb la ceba picada, i quan esta comença a agafar color, la tomaca triturada. A este sofregit s'afig mitja culleradeta de pebre roig dolç, donant-li unes voltes, i tot açò es tira a la cassola de l'aigua que ja estarà bullint. Deixar coent uns 45 minuts i després tirar els pésols i el cap del rap i deixarem coure altres 15 minuts mes. En eixe moment afegir la cua del rap trossejada i salada i l'arròs. Quan porte uns 10 minuts coent a foc mitjà, tirar les cloïsses, rectificar de sal i coure 8 minuts mes. El punt del dit arròs ha de ser entre caldós i melós.

dissabte, 14 de febrer del 2009

RAP A L'ESTIL DE KIKO

Si tenim en compte que l'ample de la Comunitat Valenciana no és major de 100 km, no ens ha de paréixer rar que pogam trobar plats amb ingredients provinents tant del mar com de l'interior. Hui provarem un plat d'estos.

Per a 4 persones haurem d'abastir-nos de:

800 g de cues de rap
8 gambons
200 g anelles de calamar
200 g cloïsses japoneses
200 g alls tendres
300 g de bolets
8 tomaques seques
2 tomaques madures
100 cl caldo peix
1 dollet de vi blanc
1 nyora
2 dents d'all
Jolivert
Sal i pebre
Oli


Deixar les tomaques seques a remulla a fi que rehidraten un parell d'hores abans de començar a preparar el menjar. Les cloïsses les deixarem en aigua freda (amb uns glaçons) i sal per a que solten l'arena. Tallar el rap en trossos d'uns 5 centímetres de grossor i pelar i ratllar les tomaques.En una paella ampla on càpien tots els ingredients sofregir la nyora i les dents d'all i retirar. En el mateix oli sofregir els gambons i reservar també. Continuem amb el calamar, els alls tendres, els trossos de rap assaonats, les tomaques seques i els bolets. Mentres prepararem un picada amb la tomaca ratllada, el jolivert, les dents d'all i la nyora. Tot bé picat ho agreguem a la paella i deixem saltejar uns minuts més. Finalment agreguem el caldo de peix, el vi, les cloïsses i els gambons reservats; rectifiquem de sal, afegim un poc de pebre i mantenim el foc uns minuts fins que les cloïsses s'òbriguen. Tingueu preparat un bon tros de pa per als que vos agrada mullar.

diumenge, 8 de febrer del 2009

LLUÇ AL FORN

No és sant de la meua devoció, pero el lluç és un dels peixos mes utilitzats en la nostra terra. Tenim ademes la sort que, entre totes les varietats existents, la que es peixca al Mediterrani (l'anomenat lluç europeu comú) és dels que té la carn mes sabrosa encara que es un poc mes menut que la resta dels seus congèneres. Si el seu pes esta per davall dels 2 kg, se li sol cridar llucet pero que depenent de la zona en què ens trobem, també pot rebre altres denominacions com a carioca o pitoja. Hui farem una recepta senzilla amb el lluç però bé podria utilitzar-se qualsevol altre peix blanc (daurada, llobarro, etc)

Per a 4 persones

4 lloms de lluç (pot ser congelat)
4 tomaques madures
¼ litre caldo de peix
1 godet de vi blanc
½ pimentó roig torrat (també pot ser dels que venen en conserva)
3 creïlles mitjanes
1 porro
2 carlotes
1 ceba mitjana
4 dents d'all
Sal
2 Nyores
Oli d'oliva
1 cullerada de farina
2 Fulles de llorer
Jolivert

En una casserola sofregirem la nyora lleugerament i retirarem. Trossegem el porro, la ceba i les carlotes. En el mateix oli sofregim tot l'anterior durant 5 minuts. Mentrestant, en el morter piquem amb un poc de sal, la nyora i un parell d'alls i ho agregarem a la cassola junt amb 2 de les tomaques trossejades i li donarem un parell de voltes. Reguem tot amb el vi blanc i el caldo de peix. Deixarem coure uns 10 minuts, afegirem una cullerada sopera de farina per a que espessisca la salsa, remoure i courem 10 minuts més. Mentrestant, en una altra cassola o paella, sofregirem les creïlles tallades a rodanxes d'un cm aproximadament, salarem el peix ja net i desespinat, tallarem en tires el pimentó torrat i encendrem el forn per a que vaja calfant-se. Buidar el contingut de la cassola en el got de la batedora i picar amb el turbo fins a aconseguir una espècie de papilla espessa. Agafar una font de forn i col·locar les creïlles en el fons, els trossos de peix damunt, les altres 2 tomaques partides per la mitat, la resta d'alls laminats, un parell de fulles de llorer, les tires de pimentó i un poc de jolivert picat. Regar amb un dollet de vi blanc i finalment cobrirem tot amb la salsa que hem preparat. Aplega el moment de ficar-ho en el forn durant una mitja hora a uns 180º o 200º. Si volem podem adornar per damunt amb jolivert picat abans de portar la safata a la taula.