diumenge, 8 de febrer del 2009

LLUÇ AL FORN

No és sant de la meua devoció, pero el lluç és un dels peixos mes utilitzats en la nostra terra. Tenim ademes la sort que, entre totes les varietats existents, la que es peixca al Mediterrani (l'anomenat lluç europeu comú) és dels que té la carn mes sabrosa encara que es un poc mes menut que la resta dels seus congèneres. Si el seu pes esta per davall dels 2 kg, se li sol cridar llucet pero que depenent de la zona en què ens trobem, també pot rebre altres denominacions com a carioca o pitoja. Hui farem una recepta senzilla amb el lluç però bé podria utilitzar-se qualsevol altre peix blanc (daurada, llobarro, etc)

Per a 4 persones

4 lloms de lluç (pot ser congelat)
4 tomaques madures
¼ litre caldo de peix
1 godet de vi blanc
½ pimentó roig torrat (també pot ser dels que venen en conserva)
3 creïlles mitjanes
1 porro
2 carlotes
1 ceba mitjana
4 dents d'all
Sal
2 Nyores
Oli d'oliva
1 cullerada de farina
2 Fulles de llorer
Jolivert

En una casserola sofregirem la nyora lleugerament i retirarem. Trossegem el porro, la ceba i les carlotes. En el mateix oli sofregim tot l'anterior durant 5 minuts. Mentrestant, en el morter piquem amb un poc de sal, la nyora i un parell d'alls i ho agregarem a la cassola junt amb 2 de les tomaques trossejades i li donarem un parell de voltes. Reguem tot amb el vi blanc i el caldo de peix. Deixarem coure uns 10 minuts, afegirem una cullerada sopera de farina per a que espessisca la salsa, remoure i courem 10 minuts més. Mentrestant, en una altra cassola o paella, sofregirem les creïlles tallades a rodanxes d'un cm aproximadament, salarem el peix ja net i desespinat, tallarem en tires el pimentó torrat i encendrem el forn per a que vaja calfant-se. Buidar el contingut de la cassola en el got de la batedora i picar amb el turbo fins a aconseguir una espècie de papilla espessa. Agafar una font de forn i col·locar les creïlles en el fons, els trossos de peix damunt, les altres 2 tomaques partides per la mitat, la resta d'alls laminats, un parell de fulles de llorer, les tires de pimentó i un poc de jolivert picat. Regar amb un dollet de vi blanc i finalment cobrirem tot amb la salsa que hem preparat. Aplega el moment de ficar-ho en el forn durant una mitja hora a uns 180º o 200º. Si volem podem adornar per damunt amb jolivert picat abans de portar la safata a la taula.