diumenge, 29 de març del 2015

LA SALMORRETA


Sense cap tipus de dubte les dos principals raons per les quals un arròs pot eixir bo o no valdré dos quinzets són el sofregit i el caldo. Hi ha més, el foc, frescor dels ingredients, tipus d'arròs, olis gastats etc, però pense que si els dos primers es preparen adequadament, tenim l'èxit quasi garantit. Per això hui vos vaig a explicar el que per les costes alacantines diem salmorreta i que és, ni més ni menys, un guarniment que es tira al sofregit i que se sol preparar amb antelació per a agilitzar la preparació del plat. Receptes de com preparar-la hi ha mil, jo vos vaig a posar ací la més senzilla i tradicional i amb aclariments per si algú vol provar altres formes de fer-la.

Abans que res dir-vos que la nyora és un pimentó en forma de bola originari de sud-amèrica i molt utilitzat en les nostres costes alacantines i murcianes. Una vegada madura es cusen del peduncle formant rastos i s'assequen al sol. Deshidratades les podem guardar tot l'any. També és fàcil, trobar-les en qualsevol botiga d'alimentació i inclús en botigues de verdures.

Els ingredients bàsics per a preparar una salmorreta que després en fara falta per a preparar una arròs per a 4 persones són:

2 nyoras
2 tomaques ben madures (Hi ha qui utilitza directament tomaca fregida)
3 dents d'all
Un ramellet de jolivert
Oli d'oliva verge extra
Sal

Obrir les nyoras i llevar-les el peduncle i les llavors. Deixar-les a remulla en aigua tèbia durant uns 15 o 20 minuts a fi de rehidratar-les. Després les deixarem escórrer sobre paper absorbent. Mentrestant, calfarem unes 3 cullerades d'oli en una paella i sofregirem els alls sencers pelats fins que vegem que prenen un color daurat. Traure'ls de seguida. En el mateix oli i sempre a foc mínim, passarem les nyoras durant uns segons, (no més que si se'ns cremen adéu salmorreta) . També hi ha persones que preferixen torrar-les en el forn. Col·loquem alls i nyores en un got de batedora, afegirem el jolivert picat (hi ha qui li dóna unes voltes en l'oli també) . Pelar i picar la tomaca i fregirla en l'oli. (Igual que amb les nyoras, hi ha qui les torra en el forn o utilitza directament tomaca fregida de compra) . Afegir la tomaca al got , tirar un pessic de sal i triturar tot bé fins a aconseguir una salsa homogènia. Si ens ha quedat algun trosset de nyora, llevar-la. També hi ha qui ho rebaixa amb unes poques cullerades d'aigua o inclús caldo i ho passa pel xinés o per un colador. Esta salsa és la que utilitzarem per a preparar un bon arròs. Inclús, si hem fet prou, pot congelar-se i ja la tenim feta per a la próxima.