dissabte, 3 de juliol del 2010

ARRÒS CALDÓS AMB MUSSOLA

Amb el nom de musola englobem a les tres espècies de la família Triakidae que habiten en el nostre mar Mediterrani. El motiu és que donada la dificultat de llevar-li eixa pell aspera que es troba tan pegada a la carn, són els propis mariners dalt de les barques els que s'encarreguen d’eixa feina. Tallen el cap i la cua, lleven els budells i estiren la pell amb unes tenalles fins a arrancar-la. Amb l'únic que es distingixen unes espècies d'altres és amb les dents, per tant, a l'arribar a port és impossible la seua identificació. Sol alimentar-se de crancs, caragols i de xicotets peixos però la seua carn no és excessivament apreciada.

Ens farà falta:

2 Musolas trossejades
2 tomaques madures
1 sépia xicoteta
12 cues de gamba
1/2 pimentó roig
2 nyores
300 g arròs
1 taceta d'oli
2 dent d'all
Safrà
Jolivert
Sal
Oli
2 litres de caldo peix
Una vegada neta tallar la musola en trossos d'uns 3 cm aproximadament i assaonar-la. En una cassola de ferro sofregir-la lleugerament per ambdós costats i retirar. Netejar, tallar en trossos xicotets, assaonar i sofregir la sépia en el mateix oli. Continuem amb el pimentó roig i les nyores. En el got de la batedora picar les tomaques pelades, les nyores fregides, el jolivert, els alls junt amb un pessic de sal i sofregir també. Afegir el caldo de peix i deixar que alce el bull. Abaixem el foc i deixem uns 10 minuts amb la tapa posada. Tirem els trossos de musola, l'arròs i continuem coent a foc mitjà durant uns 15 minuts més. Rectificar de sal si fera falta. Afegir les cues de gamba i deixem 3 minuts més. Servir de seguida.

5 comentaris:

El pare ha dit...

Kiko,
Els arrossos caldosos són la meva perdició, els faig i els menjo amb gairebé qualsevol ingredient i generalment estan boníssims.
Segur que aquest amb mussola també.
Salut.

Pepin ha dit...

Hola Kiko,
Jo també sóc un fan dels arrossos caldosos i aquest que ens presentes te una pinta excel.lent.
Per cert, la olla en que el fas, és de ferro colat?. Jo fa temps que per Barcelona busco la típica cassola valenciana de fer all i pebre d'anguila per fer arrossos caldosos però no la trobo.
Ja em diràs.
Salut
Pepin

KIKO ha dit...

Pepin:
La cassola és de les de ferro ferro, res de colat, de les de tota la vida. Cal anar amb molt atenció amb l'oxid però la veritat és que una vegada t'acostumes a elles, pots traure uns arrossos increïbles. Les que pots trobar per les botigues o hipermercats son de ferro colat, que són bones però no tant. Jo les vaig trobar en mercats ambulants i no són excessivament cares. T'aconselle que si trobes alguna, mira que no tinga molt de oxid en el seu interior i compra-la. Si tens algun problema amb ell deixam un missatge i et diré com pots solucionar-ho

Pepin ha dit...

Kiko, gràcies per la informació.
Pepin

JULI ha dit...

Kiko
Les cassoles que dius de ferro ferro son en realitat les de ferro colat (de fundició), mentre les que dius de ferro colat son les de fundició d'alumini.
Les tradicionals a Catalunya, i també a Valencia, a Galicia, a França i a altres llocs eren de ferro colat, que vol dir que s'ha posat el ferro fos a un motlle (per donar-li la forma). Hi ha molts utensilis de cuina de ferro colat, però actualment sembla que no hi ha gaires fabricants, suposo que per falta de demanda. En canvi estan guanyant popularitat les de fundició d'alumini que son molt més lleugeres i porten recubriment antiadherent, però no es el mateix, no es poden comparar.
Jo estic cercant una cassola d'aquestes, però de moment no la trobo a Espanya.
Als Estats Units hi ha un fabricant amb una bona oferta LODGE CAST IRON, podeu mirar el catàleg i veureu de que parlo. Espero que us serveixi aquesta informació.