divendres, 7 de març del 2008

FIGATELLS

La gastronomia valenciana ha estat sempre dominada pel porc. Per això, al marge dels embotits que ja tractarem mes avant, hui comentarem el que són els figatells. Es diu que grecs i romans ja els coneixien i que no és difícil de trobar-los, ademes de en les nostres costes, a Itàlia i en illes com Mallorca, Còrsega o Xipre amb denominacions, en alguns casos, prou semblants. Ara bé, va ser eixa costum tan valencià que tenim, o almenys teníem, de prendre's l'aperitiu abans de dinar o sopar la que va generalitzar el seu consum en la Safor, la Ribera Baixa, la Marina Alta i inclús en zones mes interiors com l'Alcoya.
Vegem com es fan:

250 g de fetge de porc
250 g de magre de porc
Julivert
Pebre negre
3 Clavells (d’espècia)
Sal
Mesenteris de porc (tambè coneguda com randa, saginera, tel del sagí o mantellina)

Es pica be tota la carn. S’afig sal i pebre i es mescla en un bol amb el jolivert i el clavilla també picats, fins a aconseguir una massa homogènia. Amb eixa pasta anirem fent unes mandonguilles de la grandària d'un ou. Estendre el mesenteri sobre una superfície plana i anirem col·locant les mandonguilles damunt. Retallar el mesenteri de manera que pogam embolicar-les i així evitar que es desfacen. S'esclafen com si fóra una hamburguesa i ja estan bones per a torrar a la planxa o a la graella. Hi ha qui també li agrega a la mescla, pebre roig. nou moscada, pinyons o canella