Google+ Followers

dissabte, 22 de desembre de 2007

TOMAQUES SEQUES


Quasi amb tota probabilitat, la tomaca serà una de les hortalisses mes importants en el món. Hui en dia, gràcies al seu cultiu en hivernacles, podem trobar-les durant pràcticament tot l'any, però no sempre ha sigut açò així. Antany, només hi havia dos formes d'assegurar-se el seu abastiment durant la resta de l'any. El primer era plantar varietats, habitualment de secà, que per les seues característiques i el seu poc contingut d'aigua, es pogueren penjar. Normalment se'ls tirava un poc de sofre i es penjaven en ramells, de les bigues en cambres i llocs ventilats. Encara que es podien després menjar, normalment s'utilitzaven per a resfregar en el pa. El segon sistema, que és del que parlarem hui, és el de deshidratat o assecat al sol.
 
Vegem com s'assecaven.

Ingredients:

Tomaques madures
Sal

Triarem tomaques ben madures no molt grans. Llavar-les i partir-les per la mitat horitzontalment. Se les posa sal per damunt. A continuació es col•loquen esteses sobre un canyís o qualsevol superfície plana en un lloc on lis pegue sol de l'estiu durant tot el dia. Veurem que les tomaques van perdent la seua aigua i quedant pobres d'aparença. Per a evitar que agafen humitat i es florisquen, a la nit les posarem a cobert. Quan vegem que estan seques d'una banda, les girarem. Depenent de la força del sol i de com siguen de grans les tomaques, entre 4 i 10 dies, normalment han d'estar seques. Per a conservar-les, tal com he dit, solien enfilar-se i penjar-se en ramellets en les bigues de les cambres, Hui en dia, el mes freqüent, és que es deixen en pots de vidre hermètics sense més (tambe hi ha qui les submergis en oli). Siga com siga, si el procés d'assecat ha sigut el correcte, els podrem conservar durant mesos i per a disfrutar d'ells, només ens farà falta deixar-les en aigua tèbia durant un parell d'hores per a què es rehidraten i recuperen tot el seu gust. Més avant publicaré algunes receptes de plats on algun dels seus ingredients siga la tomaca seca.