diumenge, 17 de febrer del 2013

BUNYOLS


Bunyols son una massa de pasta feta normalment amb farina, aigua, rent i un altre ingredient que és el que els dóna el nom. Així tenim bunyols d'abadejo o altres peixos, bunyols de creïlla o moniato, bunyols de poma, de figues etc etc, però crec que els que més èxit tenen són els dolços fets amb carabassa i que són dels que parlarem hui. Heus ací unes altres postres d'origen morisc que és típic de moltes comunitats autònomes, inclosa la nostra, i que podem veure habitualment en festes populars, fires, porrats  i celebracions familiars. La recepta i les fotografies de hui, són gentilesa dels nostres amics Ximo i Rosa, els que, junt amb alguns familiars van preparar un muntó fa uns dies. Llàstima que no em van guardar cap per a provar.

Per a uns 75 bunyols haurem d'aprovisionar-nos de:

1.8 kg de carabassa  (en cru)
¼ kg de sucre
700 g de farina
100 g de rent
75 cc d'aigua (10 o 11 cullerades soperes)
1 culleradeta (de les de postres) de canella
1 cullerada sopera de llima ratllada
1 culleradeta (de les de postres) d'anís (opcional)

Torrar en el forn la carabassa fins que estiga tendra. Traure-la, llevar-li llavors i filaments i treballar-la fins a aconseguir una espècie de crema fina. (pot fer-se en el got de la batedora) .


Es posa la farina i el rent esmicolada en una safata i després se li afig el sucre, la crema de la carabassa, la llima ratlllada i la canella. S'anirà pastant i afegint farina o aigua fins a aconseguir una massa consistent i homogènia però no massa dura. S'aromatitza la massa amb l'anís i es deixa reposar unes dos hores fins que haja doblegat la massa la seua grandària inicial.


Calfar el suficient oli en una paella de manera que quan anem a sofregir els bunyols, estos no toquen el fons. Ens untarem  les mans amb un poc d'oli a fi que no se'ns apegue la massa i anirem fent boles d'uns 3 cms. Amb el polze, els obrirem un forat en el centre, anirem deixant-les dins de l'oli ben calent i els donarem la volta fins que vegem que es van daurant per tots els costats. Traure i deixar sobre paper absorbent a fi d'eliminar l'excés d'oli, col·locar en una safata, empolvorar amb sucre (hi ha qui ho fa amb mel) i a la taula.


Notes. Receptes de bunyols hi han tantes com a persones els preparen. Les quantitats d'aigua són orientatives ja que depén del tipus de carabassa i de la forma de coure-la. Hi ha qui preferix bullir-la i després escórrer-la bé. En este cas, òbviament necessitarem afegir menys aigua