En la nostra costa, fideus i tallarines constituïxen la pasta més utilitzada en els foguers mariners. Poques coses més podem dir de la fideua que no hàgem dit. Nestor Lujan, periodista i gastrònom, defenia que no hi havia antecedents de consum de pasta abans de l'època de dominació musulmana pel que és molt probable que hàgem d'afegir esta a la llarga llista d'ingredients que ens van portar.
Per a 4 comensals
Per al caldo de peix
1 kg de morralla (peix de roca de baixa qualitat)
1 tomaca madura
1 ceba
1 cabeça d'alls
2 porros
1'5 litres d'aigua.
Per a la fideua
400 g de calamarsons
400 g de fideus (especials per a fideua)
¼ kg de cloïsses japoneses
75 g d'alls tendres
1 tomaca madura
½ pimentó roig
Oli d'oliva
Safrà
1 culleradeta de pebre roig
Sal
Tardarem més a preparar el que necessitem que a fer la fideua. Abans que res cal tindre a mà un bon caldo de peix. Per a això en una cassola prou gran sofregirem una tomaca tallada per la mitat, la ceba pelada i igualment tallada, uns porros nets i trossejats i una cabeça d'alls també partida (no cal pelar-la) . Després afegirem la morralla, li donarem un parell de voltes i tirarem un litre i mig d'aigua, que portarem a ebullició. Quan vullguem podem afegir el safrà. No és recomanable que estiga bullint més de 20 minuts (des que comença, no des que hem tirat el peix) . Colar i reservar. També netejarem les cloïsses i les deixarem, almenys una hora, en aigua freda amb sal perquè ens solten l'arena que puguen tindre.
Començarem amb la fideua pròpiament dita. Tallar en tires el pimentó roig, netejar i trossejar els alls tendres, llevar boca i barca dels calamarsons i repassar-los amb aigua. Pelar i picar la tomaca i picar una branqueta de jolivert. En una paella calfar oli, sofregir els pimentons i reservar. En el mateix oli tirarem els alls tendres i reservarem també abans de que comencen a cremar-se. És el moment d'afegir els calamarsons prèviament salats. Quan comencen a fer-se rojos, tirar tomaca, jolivert i un poc després del pebre roig i els fideus. Remoure un parell de vegades, regar de seguida amb el caldo i aferir els alls que havíem reservat. Adornar amb les tires de pimentó i deixar coure uns quatre o cinc minuts. Rectificar de sal. Abans de comence a desaparéixer el caldo tirarem les cloïsses per damunt i observarem amb s'obrin de la calor. Si hi ha alguna que no ho fa, llevar-la. Transcorreguts uns 10 o 12 minuts més, veurem que el caldo ha desaparegut, les cloïsses s'han obert i comença a escoltar-se com si estiguera fregint. És el moment d'apagar el foc i deixar reposar mentres ens prenem una cerveceta bén freda que ja abellix. Bon profit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada