diumenge, 22 d’abril del 2012

RAIMET DE PASTOR O CASPINELL


Temps arrere vam comentar que era el fenoll mari i hui parlarem d'una altra planta silvestre habitual en esta Comunitat que sol aparéixer en terrenys de secà, cunetes, teulades, marges de pedra, penyateres, matolls i altres terrenys àrids i que es pot utilitzar en ensalades i aperitius. Em referisc al Sedum Sediforme més conegut com a raimet de pastor o crespinell i és entre els mesos de febrer i abril quan se sol arreplegar. Aixó caldrà fer-ho abans de que espigole i sempre triant aquells brots jóvens i més tendres. Les seues propietats antioxidants, antiinflamatòries i antisèptiques la fan ideal per a calmar acidesa i ulcera d'embafe, reblanir durícies, alleujar el mal de queixal, i curar ferides bucals o qualsevol altres. Rep diversos noms segons la zona en què ens trobem: caspinell, crespinell, ungla de gat, raïm de sapo, pinyons de rata, arròs de pardal, raimet de pastor etc.

La millor forma de preparar-la és en salmorra i per a això necessitarem:

Raimet de pastor
Aigua de cisterna o pou (mai de l'aixeta)
Llima
Pebrella (opcional)
Vinagre
Sal

La primera cosa que cal fer és eliminar arrels i tiges, llavar-ho bé i llevar-li restes de terra, pols i altres herbes que puga tindre. Ho escaldarem en aigua bullint durant un 5 minuts, (depén un poc de la grandària i com estiga de tendre), ho retirarem i col•locarem de seguida en aigua freda a fi d'endurir-la novament i evitar que se'ns desfaça. Prepararem una salmorra en la proporció que més li agrade a cada u. No he posat quantitats perquè depén del raimet de pastor que tinguem però orientativament jo utilitzaria per cada litre d'aigua que ens faça falta per a cobrir-ho totalment, 100 g de sal i 100 cc de vinagre. Col•locar el raimet en un recipient de vidre o atuell de fang, afegir uns trossos de llima, la pebrella, (el que vullga) i cobrir-ho tot amb la salmorra. Deixar reposar uns 3 dies com a mínim. Ja el teniu llest per a menjar. Podeu afegir-ho a una ensalada o bé preparar un plat d'aperitiu amb pimentons en salmorra, cebes en vinagre, olives, etc

1 comentari:

pepa guardiola ha dit...

Amb el gust i bon sabor de boca que em provoca cada visita a "Del rebost al seller" he decidit fer-te extensiva la menció al meu blog per tal d'atorgar el modest i amistós premi “Liebster Blog Awards" al teu blog: com a amant de la cuina tradicional de la costa mediterrània, on ara i adés ens regales bones receptes de cuinats amb els fruits de la mar com a protagonistes dels bons plats que ens brindes. Enhorabona.