diumenge, 27 de març del 2011

QUICHE DE TOMAQUES SEQUES I OLIVES


La cuina popular valenciana habitualment ha quedat al marge de les pomposes elaboracions culinàries, decantat-se per les receptes senzilles i amb ingredients naturals que tan a mà teníem i tenim. Revisant que és el que es feia amb la farina en els nostres foguers fa uns segles, ens trobarem que a més del pa i de la rebosteria dolça, apareixen les coques o panadas que, segons el lingüista i folklorista Mossén Alcosser, eren una massa de farina pastada i cuita amb oli de forma circular o ovalada, aplanada a la que se li afegien ingredients com ara carn, peix o verdures. L'anomenada globalització també ha actuat dins de l'ambet cultural i com no, gastronòmic. Per això, a més de les nostres coques, hui podem trobar receptes semblants originàries d'altres països. Així tenim la internacional pizza i, en menor grau, la quiche, recepta a què ens anem a dedicar hui. La paraula quiche es deriva del vocable Kuchen que vol dir “pastís” i la seua divulgació internacional ha fet que ens arribara la recepta a les nostres terres i que adaptàrem els seus ingredients al que tenim per ací. Així va nàixer la quiche mediterranea, que un dia comentarem i que s'elabora, com no, amb les nostres verdures més conegudes, tomaca, pimentó i carabasseta. No obstant això hui vos vaig a presentar una altra que estic convençut vos agradarà a la majoria, que va cridar la meua atenció tant per la raresa dels seus ingredients com la seua senzillesa d'elaboració.


Haureu de tindre:


50 g de tomaques seques

100 g d'olives negres sense os

1/4 litre de nata (jo he utilitzar 1/4 kg de formatge fresc) 3 ous

Formatge parmesà ratllat (opcional) 100 cc de llet

Un manollet de julivert

1 lamina de massa brisa

Pebre

Anou moscada

Sal



La primera cosa que cal fer és hidratar les tomaques seques deixant-los en aigua calenta durant una mitja hora. La massa de la quiche podem fer-la nosaltres mateixos però jo he preferit agilitzar el tema utilitzant massa brisa. Forrar un motle abans greixat amb la làmina de massa i retallar les puntes sobrants si n'hi han. Punxar amb una forqueta per tota la base de la massa per a què respirei no puge i ficar-la sobre la mitat del forn precalfat a uns 180º durant uns 10 minuts amb només el grill ences. Mentrestant, ficar en un bol els ous, la llet, el jolivert picat, la nata (jo l'he substituït per formatge fresc per allò de la dieta i se m'ha quedat molt suau), prou pebre, anou moscada i sal. Mesclar-ho tot fins a aconseguir una massa homogènia i sense grums. Si veguerem que se'ns queda massa espessa, sempre podem afegir un poc mes de llet. Picar fi les tomaques i les olives, tirar-les en el bol i mesclar bé. Traure del forn el motle, omplir-ho amb el contingut del bol i repartir-ho de forma uniforme. Opcionalment podem afegir un poc de formatge ratllat per damunt. Tornem a ficar-ho en el forn a la mateixa temperatura però amb les fonts de foc repartides per dalt i per baix. Amb uns 20 o 30 minuts més hi haurà prou. Vigilar que la part de dalt es doré però sense que arribe a ennegrir. Ja em comptàreu.

2 comentaris:

orquidea59 ha dit...

La idea del formatge fresc millor que la nata.
Ha quedat ben bona eixa quiche.
Besets

pepa guardiola ha dit...

Ha d'estar per morir-se de gust. Amb els vegeterians que tinc a la família ja la provaré i et diré com es xuplen els dits. Ahh! haurà de ser amb llet de soja que alguns no beuen llet d'animal.