diumenge, 20 de març del 2011

CALAMAR A LA PLANXA

Ja hem parlat altres vegades del calamar i hem vist que siguen de la grandària que siguen i els guises com els guises, solen donar sempre molt bon resultat. La llista de formes de cuinar-los no s'acaba: amb arròs, fregit, arrebossat, en la seua tinta, amb ceba etc. Igualment les formes de pescar-los són molt variades, començant per la potera i acabant amb les xarxes de tresmall, traïnya o bou. Armadors de la nostra terra, especialment de la Marina Baixa (Calp, La Vila i Campello), així com alguns de Santa Pola van buscar calamar per al Marroc i Mauritània durant els anys 50. Hui anem a preparar-los de la forma que, baix el meu entendre, més bons estan i és torrant-los a la planxa.

Haurem de arreplegar:

Calamar de grandària mitjana o xicotet
Pebre roig dolç
Llima (opcional)
Oli
Sal


Si es tracta de les puntilles (calamars més xicotets) haurem de netejar-los amb un poc d'aigua, traure'ls l'espina o ploma que tenen dins i tirar-los en una paella o planxa calenta, se salen i se'ls afig un poc d'oli per damunt. Als 5 minuts traure i tirar-los salsa feta amb oli i pebre roig. Rectificar de sal si fera falta i a la taula.
Si estem parlant de calamar mes gran, tirarem les potes cap a fora i buidarem el calamar per dins. Podem traure la pell estirant-la cap arrere o raspant amb un ganivet. No oblidem llevar la ploma. També llevarem boca i ulls i tallarem per damunt d'estos per a separar les potes de la resta. Dins d'ells hi ha una bossa de tinta que es pot llevar amb un poc de paciència i guardar en el congelador per a fer un arròs negre. Una vegada en la planxa, salarem i li farem uns talls transversals com si anàrem a fer anelles, per a facilitar la penetració del foc i els mantindrem a foc mitjà fins que vegem que comença a agafar color . Li donarem la volta. El temps en la planxa dependrà de com siga de gran. Qualsevol vi vos anirà bé però si m'he de decantar per u, un blanc fresc d'agulla vindrà de perles.