divendres, 25 d’abril del 2008

POLP AMB PENQUES

El polp és un altre dels ingredients que ha estat vinculat a les èpoques de penúries i escassetat. Es tracta d'un noctàmbul que habita en fons arenosos, rocosos o en les praderies marines dels nostres mars i l'èxit culinari probablement es dega a la gran varietat de formes que tenim de cuinar-ho i presentar-ho. Torrat, fregit, sec, al forn, en vinagreta, a la marinera etc. El principal incovenient que té és la duresa de la seua carn però la saviesa popular ho ha resolt amb solucions com ara mantindre-ho congelat uns dies abans de cuinar-ho o, si és fresc, “pegar-li una palissa” colpejant-ho contra les roques o contra una superfície dura. Inclús hi ha qui defén que la millor manera d'ablanir-ho a coure-ho junt amb un tros de suro. Siga com siga, en el que si pareix hi ha acord és en la forma de coure-ho. Es diu que cal bullir-ho en una cassola, introduint-ho, una vegada net, en aigua bullint, per a traure-ho immediatament i repetir l'operació 3 o 4 vegades. També hi ha qui el “ofega” en vi negre. En la recepta de hui, usarem esta segona opció.

Els ingredients per a 4 persones són:

1 quilo de polp fresc.
3 penques
1/2 quilo de creïlles.
3 alls
1 ceba.
1 cullerada pebre roig
1/2 got d'oli d'oliva.
2 branquetes de jolivert
Sal
1 godet vi negre.
3 fulles de llorer
½ cullerada (de les de café) de xocolate
½ cullerada (de les de café) de farina
1 llima

Coure el polp en un calder a foc lent amb ½ got de vi negre fins que estiga quasi fet. (Pense-ho que després continuarà coent amb el guisat). Netejar, esfilagarsar, tallar i bullir en aigua i unes gotes de llima, les penques en un altre calder. Refrescar-les amb aigua i gel. En la cassola que anem a cuinar el polp posem en cru l'altre ½ got de vi negre, l'oli, el llorer, el jolivert picat, els alls esclafats, la creïlla i la ceba pelades i tallades a trossos, el polp també trossejat, les penques, el pebre roig i sal. Afegir aigua o caldo d'haver cuit el polp fins quasi cobrir els ingredients. Deixar coure a foc fluix uns 20 minuts fins que la creïlla este cuita. Tirar la farina i el xocolate en un got al què afegirem un poc de caldo, mesclar i incorporar a la cassola a fi que espessisca.