diumenge, 19 de setembre del 2010

ARRÒS CALDÓS AMB LETXA

La lletxa és un peix no molt abundant en el Mediterrani però amb una carn rogenca i greix prou apreciada en les nostres costes alacantines. Antany solia pescar-se amb la moruna, (xarxa menor que l'almadrava) estesa des de cales o penya-segats de la nostra comarca. És a hores d'ara quan, tant els professionals com els que es dediquen a la pesca esportiva, més solen agafar i es pesca quasi amb qualsevol tipus d'art al tractar-se d'un peix que es desplaça moltíssim. També és coneguda com a letxola, boqueta groga, sirvia i fins i tot verderol

Ingredients per a 4 persones

300 g arròs
1 letxa mitjana
2 litres de caldo de peix
1 pimentó roig xicotet
2 nyores
100 g bajoques amples
2 carxofes
2 branques de jolivert
un gotet d'oli oliva
4 alls
Sal
Tallar la letxa a rodanxes d'uns 2 cm i despreciar cap i espines. Agafarem una casserola, si és possible plana, i sofregirem les nyores. Retirar-les i repetir l'operació amb les rodanxes de la letxa que també reservarem. A continuació farem el mateix amb les carxofes tallades en quarts, el pimentó tallat a tires i les bajoques trossejats. Mentres prepararem una picada en el morter amb les nyores, ja fredes, els alls i el jolivert. Una vegada ofegat tot, tirarem la picada i l'arròs, li donarem unes voltes i ho mesclarem tot bé. Afegir el caldo bullint i coure 10 minuts a foc fort. Finalment tirar el peix i reduir el foc deixant-ho coure uns 8 minuts mes. Servir immediatament.

2 comentaris:

El pare ha dit...

Kiko,
Si te n'ha quedat una miqueta, avisa'm que vinc de seguida, quina bona pinta que fa.
M'agradaria fer-te un suggeriment i si el tastes ja em diràs.
Quan sofregeixis les nyores, al mateix temps, fes el mateix amb els alls pelats, fins que quedin de color marró ben fosc, sense arribar-se a cremar. Fes la picada amb aquests alls, Veuràs com canvia el gust del plat i crec que a millor.
Salut.
Manel.

KIKO ha dit...

Moltíssimes gràcies Manel pel teu suggeriment. No dubtes que la pròxima vegada provaré de fer-ho com tu dius.