diumenge, 24 de febrer del 2008

LA GALERA

Es tracta d'un crustaci de carn saborosa i preu assequible que es pesca en el art d'arrossegament en tot el mar Mediterrani i és, en les costes valencianes, on mes generalitzat esta el seu consum. Tal vegada pel fet que té un closca amb pues i que molta gent no sap menjar-la, que la seua carn es desfà si no sabem cuinar-les correctament i que, com tot marisc, quan millor esta és en els mesos en què l'aigua del mar és més freda, entenc que no se li ha donat el valor gastronòmic que mereix. El seu ús culinari s'ha limitat tradicinalment a bullir-les junt amb crancs i peix de roca per a preparar fons per als arrossos, però afortunadament, cada vegada són més les persones que ja disfruten de les galeres fregides, cuites o torrades. La nostra recepta de hui és molt senzilla i tindrem suficient amb:

10 galeres
Oli d'oliva
Sal

Triarem sempre les galeres grans, senceres i agafades recent. Les xicotetes i trencades se solen utilitzar per a preparar fons. Tirar un grapat de sal en una planxa ben calenta i, sobre ella, les galeres. Quan vegem que comencen a agafar color, les girarem, les regarem amb un poc d'oli, apagarem la planxa i les deixarem uns instants mes. Hem d’anar en atenció de no passar-se en el foc ja que la carn es desfà de seguida.