diumenge, 22 de desembre del 2013

LLENTILLES ESTOFADES


Sembla que la fortuna hui tampoc m'ha somrist així que hauré de continuar fent plats tan humils com este. La recepta que vos presente em porta records de la meua infància ja que era ma mare qui ho preparava els dies de fret.

Per a 4 persones

320 g de llentilles
1 ceba trossejada (7 u 8 trossos)
1 tomaca madura pelada i trossejada (4 o 5 trossos)
3 o 4 fulles de llorer
200 g de pernil tallat xicotet
1 tros d'os de pernil (opcional)
2 litres d'aigua
1 cullerada sopera de farina
½ cullerada sopera de pebre roig
Oli d'oliva

Antigament calia deixar les llentilles a remulla la vespra, però ara, no cal. Posar les llentilles en una cassola de fang i tirar-li aigua freda per damunt de manera que les cobrisca 2 dits. Quan comence a bullir tirar la ceba i la tomaca pelades i trossejades, (la tomaca també pot ser triturat de pot), el llorer, l'os del pernil (si ho teniu) i el pernil tallat xicotet i deixar-ho coure a foc moderat una hora mes o menys. En les botigues venen un pernil ja picat però no vos ho recomane ja que no fa gust a res. És millor comprar unes puntes de pernil i ho tallarem nosaltres mateixs, en trossets xicotets. En una paella posar un bon doll d'oli d'oliva i quan estiga calent traure-la del foc i afegir la cullerada de farina i remoure perquè es mescle bé i no queden grums. Afegir el pebre roig i mesclar també. Tirar-ho tot a la cassola, remenar i deixar-ho uns 4 o 5 minuts més coent a foc lent. Servir de seguida. El pernil ha d'haver-li aportat la sal suficient però provar i afegir si ho estimàreu convenient.

Nota. Jo he utilitzat aigua i queda bé de gust però si ho preferiu, també podeu coure-les amb algun caldo suau de carn o inclús afegir-li una pastilla de caldo.

BON NADAL A TOTS