dilluns, 8 de desembre del 2008

GUISAT DE TONYINA

La tonyina es pesca en el Mediterrani des de fa milers d'anys i és tanta la demanda internacional existent que s'ha convertit en una espècie amenaçada. En les nostres costes, encara hi ha xicotetes embarcacions que, amb arts tradicinals, subsistixen de la pesca d'este túnid i esperem que les recents mesures adoptades per la Comissió Europea a Brussel·les, permeten a estes famílies continuar dedicant-se a la seua captura, com els seus avantpassats ho van fer durant tants anys. També a nivell esportiu hi ha gran afició a pescar-ho “al curricà” o “al paire” durant la tardor. El seu contingut proteic i vitamínic és d'alt valor biològic i ho fa molt recomanable per a aquelles persones amb problemes cardiovasculars. Unicamente aquells que patixen hiperurecemia, és a dir, “gota” han de limitar el consum d'este peix blau ja que posseïx un alt contingut en purines, que el nostre metabolisme transforma en àcid úric.

Per a la recepta de hui haurem de tindre:

500 g de lloms de tonyina
1 ceba
2 creïlles
3 tomaques
3 alls
½ pimentó verd
½ litre caldo peix
Pimentó
Colorant
Oli
Sal
Tallar la tonyina en quadrats, llevar espines si les haguera i salar-ho. Pelar les creïlles i tallar-les en trossos xicotets. Fer el mateix amb la ceba. Trossejar pimentons i picar alls i tomaques. En una cassola amb tapa sofregir alls picats, ceba i pimentons. Afegir la tomaca i quan estiga tot fet, tirar un parell de culleradetes de pebre roig, donar unes voltes i afegir el caldo de peix i les creïlles. Quan alce el bull abaixar el foc i deixar coure uns 15 minuts amb la cassola tapada. Afegir el colorant i tirar la tonyina. Rectificar de sal i deixar coure uns 5 o 10 minuts més. La tonyina no ha de quedar en cap moment sense caldo ja que la seua carn se seca en excés. Si fóra necessari, afegir, a mitat de cocció, un poc mes, però sempre tebi.

1 comentari:

santi ha dit...

Gràcies pel treball que fas al blog i la teua constància publicant entrades. Jo no sé perqué entre, si després em passe el matí salivant i passant fam heheh