dissabte, 29 de novembre del 2008

BERENAR DE PASCUA

Este és un plat de llarga tradició i té els seus orígens quan la celebració de la Pasqua de Resurrecció no era, com ara, qüestió d'agafar el cotxe i desplaçar-se al restaurant on hem reservat taula. Quan este plat es cuinava, hi havia molts mes carros que cotxes, els restaurants brillaven per la seua absència i si hi havia algun, els seus preus no estaven a l'abast de totes les butxaques. En aquell moment, la gent s'anava a berenar caminant en quadrilla o en carro si estava lluny, a les casetes de camp, paratges naturals a l'aire lliure on hi havia alguna font i com no, a les platges. Per a acabar teniem la gran protagonista de la Pasqua: La Mona i durant tota la vesprada es jugava el típic d'eixos dies, botar la corda, el mocadoret, volar la milotxa i, que dubte cap, es ballava i es cantava la tarara

Els ingredients d'este guisat varien prou segons la població que ens trobem, fins i tot, la majoria coincidix amb la verdura, que és la que sol haver-hi per eixes dates, faves, pésols, carxofes etc.

Per a 4 persones

150 g pollastre
200 g conill
150 g costelles porc
4 ous
2 botifarres
2 xoriços
2 llonganisses
5 alls
2 culleradetes pebre roig
2 carxofes
1 ceba
150 g faves tendres (poden ser congelades)
100 g pésols (Poden ser congelats)
1 got d'aigua
Tallar la carn en trossos xicotets i salar-la. Trossejar l'embotit. Llevar les dureses, netejar i trossejar en quarts les carxofes. Deixar-les en aigua i suc de llima per a evitar s'ennegrisca. Calfar oli en un calder pla i sofregir la carn, l'embotit i els alls picats. Continuar amb la ceba picada, les faves i els pésols. Una vegada ofegat tot, afegir sal, pebre roig i el got d'aigua i deixar coure a foc lent amb la tapa posada uns 20 minuts. Quan vegem que esta quasi fet, trencar els 4 ous damunt del guisat, rectificar de sal i tornar a tapar fins que estos quallen. Si la botifarra és tendra, potser es desfaça. Per a evitar-ho o la comprem seca o la posem a ultima hora. Si volem mullar l'ou, una vegada tirats sobre el guisat, posarem mitja corfa sobre el rovell i així no s'assecarà.