dilluns, 28 d’abril del 2014

FIDEUA DE CALAMARET

Ja hem parlat en diverses ocasions de la fideua i poc podem afegir excepte una altra versió alternativa dels seus orígens i donada la seua gràcia, la vull compartir amb tots vosaltres. Pareix que la costum dels peixcadors antigament era menjar-se l'arròs dalt de la barca cuit amb caldo de peix i que ho feien tots en la mateixa paella. Així, en el cas que ens ocupa, el patró, molt amant de l'arròs, es veu que era prou "fartonet" i no deixava molt per a la resta de mariners. Per a solucionar este problema, es van confabular tots i van decidir substituir l'arròs per fideus a veure si no li agradaven tant, menjava menys i deixava mes part per a la resta. Així va nàixer la fideua. Siga com siga, heus ací un plat senzill de preparar i amb ingredients molt barats a què cridarem fideua perquè porta fideus i perquè es fa amb la paella ampla i plana que cridem paella o paellera, inclús que, com en el cas de hui, he optat per fer-la amb una paella gazpachera.

Per a 4 persones:

350 g de fideus de fideua
½ kg de calamarets
2 carxofes 4
Alls tendres
1 tomaca madura
4 bajoques llargues
1.2 litres de caldo de peix
Colorant o millor safrà
Oli d'oliva
Sal


Netejar i salar calamaret. Tallar les fulles externes de les carxofes i tallar el cor en quarts. Netejar i tallar alls tendres i bajoques. Pelar i picar la tomaca. Calfem oli en la paella, sofregim els calamarets i retirar. En el mateix oli sofregir les carxofes, els alls tendres i les bajoques. Continuem amb la tomaca. Tirem el pebre roig i els fideus, li donem un parell de voltes a tot i aboquem el caldo. Quan comence a bullir rectificar de sal, afegir el colorant o safrà i deixem coure a foc mitjà, uns 8 ó10 minuts. Tirar els calamarets que havíem reservat i deixar coure uns 5 minuts més fins que se'ns quede sense caldo. Deixar reposar altres 5 minuts i a menjar."