diumenge, 13 de novembre del 2011

OLIVES AMB SOSA


Al febrer del 2010 ja vaem comentar la forma de preparar olives partides. Hui el que farem és buscar un sistema alternatiu que accelere el procés i que podem menjar-les abans. Per a això utilitzarem sosa càustica. Tradicionalment es diu que per cada quilo d'olives que vullguem adobar, cal posar 30 g d'eixe corrosiu, però jo no sóc molt partidari d'este sistema ja que, si bé és cert, que les tenim preparades de seguida, les olives perden molt de gust i duren menys temps que amb el sistema meu. El que si vos demane encaridament és que extremeu les precaucions amb el seu ús. No tocar-la amb les mans o posar-se guants de làtex i si vos esguita la pell, llavar-vos de seguida amb molta aigua ja que en cas contrari vos la cremarà. Les olives procurarem que siguen grosses i de poc os i no es poden ni partir ni xafar.
Ens farà falta:
5 kg d'olives
80 g de sosa càustica
Aigua de pou o pluja (mai de l'aixeta ja que està clorada)
Unes 30 fulles de garrofera (perquè no s'ablanisquen les olives)
Una dotzena de branques de sajolida
1 cabeça d'alls (sencers i sense pelar)
Sal grossa
5 fulles de llorer (diuen que manté el color de les olives)

Deixar les olives en un cabàs de goma a remulla durant un parell de dies i canviar l'aigua cada 24 hores. Passats eixos dos dies, agafarem un poal net, ho omplirem fins a la mitat d'aigua i dissoldrem en ella la sosa càustica (hidròxid sòdic) removent bé amb un pal llarg de fusta. Observarem que l'aigua comença a calfar-se, a fer efervescència i a emanar vapor. Deixar-la refredar. Canviar l'aigua del cabàs d'olives per última vegada de manera que queden totalment cobertes. (mes o menys mig cabàs) . Una vegada deixe de bullir la sosa, tirarem el contingut del poal al cabàs de les olives amb atenció que no ens esguite, mesclar bé i deixar-les allí almenys durant un dia. Remoure de tant en tant. Transcorregut eixe temps, deixar-les en aigua neta durant uns quants dies i canviar esta cada 24 hores. Anirem provant fins que vegem que no amarguen.

Ha arribat el moment de posar-les en la salmorra. Per a això tirarem les olives en una orsa gran de boca ampla ja siga de fang o de vidre i anar alternant amb la sajolida, el llorer, les fulles de garrofera i els alls. Preparar una salmorra mesclant aigua i sal en la proporció que vos agrade (Entre 60 i 80 g de sal per cada litre d'aigua pot estar bé) i cobrir amb ella totes les olives. Esperar una setmana a fi que agafen el sabor de l'adob. Nota.- L'adob va a gust de cada u. Hi ha qui posa pebre roig, orenga, vinagre, corfa de llima, corfa de taronja, fulls de canya etc. També indicar-vos que l'all va bé a l'oliva però durant uns 15 dies ja que després té tendència a ablanir-les

4 comentaris:

Anònim ha dit...

m´agrada lo precis i facil de l´esplicasió.molt agrait

Unknown ha dit...

Hola, si son 50 grams de sosa per kilo de olives, perque per a 5 kilos soles poses 80 grams? No Ho entenc.

Unknown ha dit...

Millor posar 14 grams per litre de aigua i que cobreix bé ,posant alguna cosa sobre perquè quedin ben sumergides

ariadna espar ha dit...

Qui necesita olives per adobar?
Us les puc proporcionar..
Fins Ben aviat