dissabte, 5 de febrer del 2011

PENQUES AMB VINAGRE

A pesar de que les seues propietats fisiològiques són prou interessants, la veritat és que la penca ha sigut una hortalissa molt més consumida fa alguns anys que ara. Ideal per a persones amb problemes de estrenyiment, diabetis, colesterol, fetge o vesícula. En putxero, amb polp, com a acompanyament d'alguns plats d'arròs, ocasionalment crues en ensalades o en vinagre són les formes més comuns que apareguen en les nostres taules. Hui ens dedicarem a esta última manera de preparar-les i es que, igual que passa amb els pimentons, tomaques i vitets en salmorra, la penca pot ser utilitzada com a aperitiu o entrant per a obrir-nos la fam, especialment ara a l'hivern que estan molt més tendres.

Ens farà falta:

Penques
Aigua de cisterna o pou
Sal
Llima
Vinagre
Triarem aquelles que tinguen un aspecte ferm, amb la fulla verda i sense taques i, si és possible, de les anomenades “penques de nuc” ja que no es desfan i el seu sabor és menys amarg. Les reconeixerem perquè tenen uns nucs o protuberàncies en el seu tija (veure foto). Les netejarem ajudant-nos d'un ganivet per a llevar les fulles, punxes, fils i parts dures del tronc. Tallar-les després en trossos d'uns 9 o 10 cm i les posarem a coure amb aigua, sal i un bon doll de suc de llima a fi que no s'ennegrisquen. Deixar bullir uns 10 minuts, tirar l'aigua i repetir l'operació a fi de llevar-les l'amargor. Preparar una salmorra en la proporció que agrade a cada un (4 parts d'aigua, 1 de vinagre i un grapat de sal podria estar bé). Una vegada refredades les penques, les posarem en un recipient d'obra o vidre, les cobrirem totalment amb la salmorra i les deixarem uns 4 o 5 dies per a poder començar a disfrutar d'elles.

2 comentaris:

pepa guardiola ha dit...

Que bones! Mira que m'agraden les salmorres, però no tinc sort, no sé què faig malament, que o ixen massa fortes i te les has de menjar fent carasses, o massa fluixes i s'estropegen de seguida.
Provaré la teua recepta.
Ah! gràcies per la casca de reis, estava boníssima, segons conten els golafres del Putxol que li van donar bon compte.

Unknown ha dit...

justament avui m'han parlat de les penques en vinagre. Demà les faré, crec que m'encantaran!
Moltes gràcies