dissabte, 8 de maig del 2010

PAELLA DE RATJA

He de reconéixer que la ratja sempre m'ha agradat. Es tracta d'un peix blanc de carn molt interessant ja que és de baix contingut gras i aporta tots els aminoàcids essencials. La seua textura gelatinosa i el fet de no presentar espines la fa aconsellable per a anar introduint els xiquets en el noble art de menjar peix. Cal anar amb atenció a l'hora de comprar-la ja que a vegades desprén un cert olor d'amoníac. La podem trobar sencera o ja pelada i trossejada, fresca o congelada. Més avant aniré incloent algunes receptes amb ratja (arrebossada, amb tomaca, al pebre roig, amb all i pebre etc) però hui em conformaré que la proveu en paella.

Com sempre, per a 4 persones.

3 ales de ratja (1/2 kg aproximadament)
8 alls tendres
2 carxofes
2 nyores
2 tomaques
1,5 litres de caldo de peix
Un manollet de jolivert
Oli
Sal
Salar i tallar les ales en trossos no molt grans. Netejar i tallar els alls i les carxofes. Col·locar estes últimes en un bol amb aigua i unes gotes de llima per a què no es facen negres. Pelar i picar les tomaques. Tirar oli en la paella i sofregir les ñyores. Retirar i en el mateix oli sofregir lleugerament els trossos de ratja. Reservar. Continuem amb els alls i la carxofa. Mentrestant, en el got de la batedora preparar una salmoreta amb la nyora fregida, la tomaca i el jolivert. Quan la verdura estiga sofregida, afegir el contingut del got i donar-li unes voltes. Tirar l'arròs, remoure i 2 minuts després regar amb el caldo de peix bullint. Rectificar de sal i deixar coure uns 5 minuts, després repartir els trossos de ratja reservats i deixar 5 minuts mes, abaixar el foc i continuem fins que s'asseque el caldo. (altres 7 u 8 minuts). És el moment d'apagar el foc i deixar reposar un poc mentres fem la tertúlia junt amb una cerveceta freda. Bon profit.

3 comentaris:

El pare ha dit...

Al nord de la Costa Brava en diuen clavellada, ja se sap que amb això dels peixos a cada lloc sovint tenen una nomenclatura pròpia.
A mi m'agrada molt i sovint en compro ja que, com bé apuntes, admet moltes combinacions possibles. Aquesta paella ha d'estar boníssima.
Salut.

Anirac ha dit...

a mi també m'agrada molt...però la fem amb patates...l'haure de provar amb arròs.

Unknown ha dit...

Boníssima!!!
És la segona vegada que la faig i no n'ha sobrat gens ni miqueta.
Crec que m'ha sobrat una miqueta de brou i que he fet una mica massa arròs pel tamany de paella que tenia, a mi m'agrda que l'arròs quede senceret i "fregit".
Al meu bloc la prova.
Salutacions.