dissabte, 21 de març del 2009

TARONGES

No seriosa lògic que parlant de la gastronomia de la nostra costa llevantina i en especial de la Comunitat Valenciana, no dedicàrem un dia a les taronges. Es tracta d'un cultiu originari del sud de Xina que data de fa uns 4000 anys. Hi ha diverses teories sobre qui les va portar a occident, ara be en el que si pareix hi ha unaminidad es en que van ser els àrabs durant el segle X els que van implantar el seu cultiu per la nostra Comunitat i ens van ensenyar a apreciar eixe sa equilibri entre dolçor i acidesa que ademes ens aporta vitamines, antioxidants, fibra i oligonutrients naturals. Finalment indicar-vos que el seu ús en la cuina és molt variat, podent ser utilitzades en postres, ensalades, fabricació de gelats, sorbets, aromatitzants de carn i arrossos i, com no, com a suc natural. Hui farem dos postres amb taronges però anem a donar-los un toc especial i utilitzarem

2 branquetes de romer (podeu fer-ho amb un altre tipus d'herba aromatitzant)
3 cullerades de mel
8 taronges grans
3 cullerades sucre moreno
10 fulletes herba sana i/o menta
Oli d'oliva
1 llima
Grand Marnier o Cointreau (opcional)


Taronges al romer
Tallar unes branquetes de romer d'uns 15 cm aproximadament, llavar-les en aigua, assecar-les i reservar. En un casset calfarem mes o menys ½ litre d'aigua i tirarem el romer i la mel, coent a foc suau i removent durant uns 4 o 5 minuts. (Vos quedara un xarop amb un color molt fosc però no passa res). Retirar del foc i deixar refredar. Pelar la mitat de les taronges, llevar-li bé la part blanca, tallar-les a rodanxes horitzontals de poc mes o menys 1 cm i col·locar-les esteses sobre una safata o un bol. Colar el xarop que havíem reservat, tirar-se'l per damunt de les taronges cobrint-les i ficar en la nevera un parell d'hores. Abans de servir adornar amb una branqueta fresca de romer.


Taronges amb oli
Procedirem amb les 4 taronges restants de la mateixa manera que abans, és a dir, pelar, llevar la medul·la blanca, tallar a rodanxes i col·locar en safata o bol. Arruixar-les amb el suc de llima per a evitar s'oxiden, empolvorar amb el sucre moreno, regar amb oli d'oliva (jo he utilitzat oli aromatitzat amb alfàbega). Trossejar el full d'herba sana o menta, afegir-les per damunt i ficar-ho tot en la nevera a refredar. Per a aquells que desitgen tirar-li un poquet de licor, un dollet de Grand Marnier o Cointreau en el moment de servir els anira molt bé.