dijous, 31 de gener del 2008

BOGAMARINS O ERIÇONS

El Mediterrani és una de les zones on historicament mes acceptació han tingut els eriçons de mar. Hi ha diverses varietats encara que no totes aptes per al consum humà. La millor època de l'any per a menjar-los és a l'hivern i la forma d'obrir-los és punxant amb unes tisores la part de la boca i tallant un tros de la seua closca. S'escorre l'aigua i es retiren les restes que hi ha en el seu interior, deixant les cinc gònades ataronjades i de textura granulosa, que és precisament la part comestible. Al provar-los, ens trobarem amb un agradable sabor a mar que ens recorda a les algues marines què solen menjar. Hi ha diverses formes de preparar-los; bullits, gratinats, en remenat, amb beixamel, inclús, ja és possible veure en conserva, però la veritat és que la millor manera de degustar-los és en cru, recent trets del mar, amb un tros de pa o amb una cullereta i, per a aquells que els agrade, amb unes gotetes de llima i per descomptat, acompanyats d'un bon vi blanc, ben fresc.